5.0 Gebaseerd op 223 reviews
  • Snelle Service
  • Gecertificeerde Huidtherapeuten
  • Makkelijk bereikbaar
Huid verbeteren & ontspanning
Openingstijden
Maandag 09:00 - 17:00
Dinsdag 09:00 - 21:00
Woensdag 09:00 - 21:00
Donderdag 09:00 - 21:00
Vrijdag 09:00 - 17:00
Zaterdag 09:00 - 17:00

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Post-inflammatoire hyperpigmentatie, ook wel irritatiepigment genoemd, is een bepaalde vorm van pigment welke kan ontstaan door een ontsteking of beschadiging van de huid. De huid ziet er vaak onrustig uit. De verkleuringen van een post-inflammatoire hyperpigmentatie kan vervagen, echter worden ze alsnog als hinderlijk ervaren. Oppervlakkige post-inflammatoire hyperpigmentatie ligt op de opperhuid en heeft een lichte tot donkerbuine kleur. Zodra post-inflammatoire hyperpigmentatie dieper in de huid ligt, wordt de kleur meer grijsbuin tot grijsblauw. De verkleuring wordt steeds erger als het ontstekingsproces blijft en de huid in de zon blijft. Met name donker gepigmenteerde mensen hebben last van post-inflammatoire hyperpigmentatie.

Hoe ontstaat post-inflammatoire hyperpigmentatie?

Bij een ontsteking of beschadiging kan de huid kan een toename van pigment of juist een afname van het pigment ontstaan. Waarom dit gebeurt is niet duidelijk. Wel is bekend dat een niet-intacte huid gevoelig is voor zonlicht. Mensen met een donker huidtype zijn gevoelig voor de aanmaak van donker pigment in tegenstelling bij mensen met een licht huidtype waar vaak rode vlekken ontstaan. Daarnaast zijn er nog andere oorzaken van overactieve pigmentcellen die post-inflammatoire hyperpigmentatie kunnen ontstaan, zoals ontstekingen, acné, muggenbeten, wondjes of zelf onzuiverheden uitknijpen. 

Post-inflammatoire hyperpigmentatie door acné

Helaas blijft post-inflammatoire hyperpigmentatie vaak achter als resultaat na acné. Mede hierom wordt post-inflammatoire hyperpigmentatie ook wel inflammatoire acne of hyperpigmentatie door acne genoemd. Dit zijn donkere vlekken op de huid door puistjes. Zodra een acné ontstoken raakt door een bacterie kan post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaan. Zelf acné verwijderen verhoogt de kans op post-inflammatoire hyperpigmentatie. Laat dit dus doen door een huidtherapeute om de kans op post-inflammatoire hyperpigmentatie te verminderen. Onze huidtherapeuten staan graag voor u klaar voor een eventuele behandelplan voor acné.

Wat kan ik zelf doen bij post-inflammatoire hyperpigmentatie?

Ondanks dat de zon niet de oorzaak is van irritatiepigment, kan blootstelling aan de zon de klachten wel verergeren. Goede bescherming met een zonnebrandmiddel met SPF 30 is daarom erg belangrijk. Daarnaast kunt u ook met huidverzorgingsproducten voor verbetering zorgen. Bewezen is dat ingrediënten als niacinamide en vitamine C in combinatie met vitamine E een positieve werking hebben op irritatiepigment. Daarnaast is het regelmatig exfoliëren met glycolzuur ook effectief doordat glycolzuur in voldoende hoge concentraties effectief is in het verminderen van pigmentvlekken. Tevens zijn producten met azelaïnezuur effectief bij de behandeling van irritatiepigment. Onze huidspecialisten geven u graag persoonlijk advies. Wij onderzoeken de huid die post-inflammatoire hyperpigmentatie laat zien en geven u graag zorgvuldig advies over de juiste producten en voor een eventuele behandeling.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie behandelen

Wanneer de onderliggende oorzaak van post-inflammatoire hyperpigmentatie is verdwenen, verdwijnt de verkleuring in de loop van de tijd meestal vanzelf (na ongeveer 12-14 maanden). Wanneer het pigment dieper in de huid licht, of wanneer iemand een donker huidtype heeft kan dit langer duren. Er zijn ook gevallen waarbij het blijvend is. In dat geval kunnen peelings of lasertherapieën verbetering geven. Onze huidtherapeuten geven u graag advies welke behandeling het meest geschikt is voor uw huid.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie behandelen met microdermabrasie

Post-inflammatoire hyperpigmentatie behandelen kan eventueel met een microdermabrasie behandeling. Een microdermabrasie is een intensieve mechanische peeling. Tijdens deze peeling wordt gebruik gemaakt van fijne microkristallen die met een vacuümpompje langs de huid worden gezogen. Via deze manier worden dode huidcellen verwijderd en op een snelle manier nieuwe huidcellen aangemaakt. Dit is een volledige behandeling om huidproblemen aan te pakken. Onze huidtherapeuten vertelt u graag meer over deze behandeling.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie behandelen met peelings

Een post-inflammatoire hyperpigmentatie behandelen kan ook gedaan worden met een peeling. Een peeling is een vloeistof die uit één of meerdere zuren bestaat. Iedere zuur heeft een unieke eigenschap en een andere werking op de huid. Hierdoor is een peeling een ideale manier om huidproblemen zoals post-inflammatoire hyperpigmentatie te behandelen. Daarnaast wordt de huid zichtbaar frisser en egaler na een peeling behandeling.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie behandelen met microneedling

Microneedling is een veilige techniek op post-inflammatoire hyperpigmentatie te behandelen. Door middel van een penvormig apparaat met zeer kleine naaldjes kunnen huidproblemen als post-inflammatoire hyperpigmentatie worden behandeld. De kleine kanaaltjes die in de bovenste huid worden gemaakt, zorgen ervoor dat er een huidvernieuwingsproces wordt geactiveerd. Indien u graag meer wilt weten over deze behandeling, vindt u dat via de volgende link.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie behandelen met lasertherapie

Lasertherapie is ook een mogelijk behandeling om post-inflammatoire hyperpigmentatie te verhelpen. Door de hitte van de laserstraal wordt als het ware het vaatje versmolten waarna het lichaam deze cellen zelf opruimt. Direct na de behandeling is al resultaat te zien. Benieuwd naar deze behandeling? Via de volgende link vindt u meer over lasertherapie.

Iedere huid is anders, waardoor wij u graag adviseren welke behandeling voor u geschikt is om uw post-inflammatoire hyperpigmentatie te behandelen. Vraag vrijblijvend een consult aan via onze boekingsformulier of bel naar 026 370 7795. Indien u al weet welke behandeling mogelijk is voor uw huid kunt u ook direct een behandeling boeken via onze website. Onze huidtherapeuten staan graag voor u klaar.
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.