5.0 Gebaseerd op 223 reviews

  • Snelle Service
  • Gecertificeerde Huidtherapeuten
  • Makkelijk bereikbaar
Openingstijden
Maandag 09:00 - 17:00
Dinsdag 09:00 - 21:00
Woensdag 09:00 - 21:00
Donderdag 09:00 - 21:00
Vrijdag 09:00 - 17:00
Zaterdag 09:00 - 17:00

Pigmentvlekken

Bij pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, is sprake van een toename van pigment in de huid. Dit uit zich in een donkere verkleuring en onregelmatige teint. De meeste pigmentvlekken ontstaan op de door de zon beschenen huid, zoals het gezicht, decolleté en handen. Sommige pigmentvlekken zijn vanaf de geboorte al aanwezig. De pigmentvlekken nemen, onder andere door hormonale veranderingen, toe naarmate we ouder worden.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

De vorming van pigment is een natuurlijk proces. Wanneer dit proces wordt verstoord, kunnen overlappingen van pigment leiden tot een extra hoeveelheid pigment, wat uit in een donkerdere vlek op de huid. Een verstoring in dit proces kan worden veroorzaakt door zonlicht in combinatie met meerdere factoren:
  • Hormonale factoren, zoals orale anticonceptie, zwangerschap en de overgang.
  • Huidbeschadigingen, zoals puistjes en wondjes


Welke verschillende soorten pigmentvlekken zijn er?

Er zijn heel veel verschillende soorten pigmentvlekken. De pigmentvlak kan epidermaal (oppervlakkig), dermaal (diep) of gecombineerd liggen:
  • Lentigo Solaris: zijn goedaardige bruine of zwarte pigmentvlekken die ontstaan op de door de zon beschenen huid, zoals gezicht, armen en handruggen. Vaak ontstaat deze vorm van pigmentatie op oudere leeftijd en wordt het ook wel ouderdomsvlek
  • Café-au-lait vlek: zijn ‘koffiekleurige’ vlekken die meestal op kinderleeftijd ontstaan. Deze vlekken zijn ovale, licht- tot donkerbruin gekleurd, doorgaans 2-5 centimeter groot en kunnen op het gehele lichaam voorkomen.
  • Melasma: is een vlekkerige, bruine verkleuring op het gelaat. Deze vlekken zijn vaak te herkennen aan de grillige begrenzing en ontstaat onder blootstelling van zonlicht en hormonen. De aandoening komt veel voor tijdens een zwangerschap, en wordt daarom ook wel zwangerschapsmasker genoemd.
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie: rood of bruine pigmentvlek na een ontsteking of huidbeschadiging.


Wat kan ik zelf doen tegen pigmentvlekken?

Allereerst is bewustwording van de oorzaken erg belangrijk. Denk hierbij aan blootstelling aan de zon, hormoonschommelingen en manipulatie van de huid. Daarnaast is het belangrijk om de geschikte huidverzorgingsproducten te gebruiken. De huidspecialist geeft hierover advies tijdens het eerste consult.

pigmentvlekken

Lees hier meer over de behandeling van pigmentvlekken

De behandelmethode en het effect van de behandeling is afhankelijk van de huidlaag waarin het pigment zich bevindt. De behandeling van pigmentvlekken bestaat uit een driedimensionale aanpak, te weten:
  1. Preventie: Voorkomen dat er nieuwe pigmentvlekken worden gevormd
  2. Curatief: Het opruimen van het teveel aan pigment
  3. Onderhoud: Het resultaat behouden en de huid beschermen tegen zonlicht.
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.