5.0 Gebaseerd op 223 reviews
  • Snelle Service
  • Gecertificeerde Huidtherapeuten
  • Makkelijk bereikbaar
Openingstijden
Maandag 09:00 - 17:00
Dinsdag 09:00 - 21:00
Woensdag 09:00 - 21:00
Donderdag 09:00 - 21:00
Vrijdag 09:00 - 17:00
Zaterdag 09:00 - 17:00

Ouderdomsvlek / Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken, ook wel lentigo solaris genoemd, zijn goedaardige pigmentvlekken. Een ouderdomsvlek komt vaak voor op de door de zon beschenen huid, zoals gezicht, handruggen, armen en benen. Vaak ontstaat een lentigo solaris pas op oudere leeftijd, wat de term ouderdomsvlekken verklaart. De pigmentvlekken zijn meestal lichtbruin gekleurd en hebben een scherpe begrenzing. Vaak ontstaan deze vlekken op een middelbare leeftijd.

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

In principe kan iedereen ouderdomsvlekken krijgen. Een ouderdomsvlek ontstaat door de beschadigde werking van zonlicht. Hoe minder de huid is beschermd tegen de zon of hoe vaker de huid is blootgesteld aan de zon, des te groter de kans dat de vlekken op latere leeftijd ontstaan. De aandoening komt vooral voor bij mensen met een licht huidtype en bij mensen die jarenlang veel in de zon zijn geweest (zonaanbidders, buitenberoepen). Door de zon worden de pigmentcellen in de huid beschadigt. Als gevolg hiervan nemen zij toe in aantal, waardoor meer pigment wordt geproduceerd.

Wat zijn de kenmerken van een ouderdomsvlek?

Ouderdomsvlekken is een vorm van hyperpigmentatie en kan als cosmetisch storend worden ervaren. Ouderdomsvlekken zijn vaak donkerder van kleur, waardoor deze vlekken kunnen opvallen. De begrenzing naar de huid zijn vaak overlopend of vervagend naar de huid toe.

Hoe kan ik ouderdomsvlekken voorkomen?

De oorzaak van het ontstaan van een ouderdomsvlek ligt bij te veel blootstelling aan zonlicht. Het ontstaan van nieuwe vlekken kan worden voorkomen door de huid niet te lang bloot te stellen aan zonlicht en de huid goed te beschermen met een hoge beschermingsfactor. De schade is vaak al ontstaan voordat de vlekken zichtbaar worden. Het is daarom belangrijk om vanaf jonge leeftijd rekening te houden met bovenstaande adviezen. In het kort adviseren wij het volgende om ouderdomsvlekken te voorkomen:
  • Vermijd zoveel mogelijk blootstelling aan de zon
  • Gebruik ten alle tijden een goede dagcrème met beschermingsfactor
  • Bescherm de huid met gepaste kledij buiten het gezicht om

Een ouderdomsvlek / ouderdomsvlekken behandelen

De behandeling van een ouderdomsvlek is medisch niet noodzakelijk, echter zullen de laesies niet spontaan verdwijnen. Indien ze als cosmetisch storend worden ervaren, kan een behandeling uitkomst bieden. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, onder andere peeling of microneedling.
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.