• Kwalitatieve huidverbetering
  • Ongedwongen sfeer
  • Op maat advies en behandeling
Huid verbeteren & ontspanning
Openingstijden
Maandag 09:00 - 17:00
Dinsdag 09:00 - 21:00
Woensdag 09:00 - 21:00
Donderdag 09:00 - 21:00
Vrijdag 09:00 - 17:00
Zaterdag 09:00 - 17:00

Acné littekens

Alle vormen van acné kunnen aanleiding geven tot littekens. Hoe langer de acné bestaat en niet of onvoldoende behandeld is, des te groter de kans is op blijvende huidschade. Vroegtijdige behandeling van acné is daarom van belang om de kans op littekens zo klein mogelijk te houden. Acné littekens zijn beschadigingen in het bindweefsel als gevolg van acné. Bij de meeste mensen zijn de littekens slechts zichtbaar als bruine en rode vlekjes, ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Deze verdwijnen vaak weer na verloop van tijd. Wanneer de ontstekingen diep en hardnekkig zijn geweest, vinden vaak putjes of deukjes in de huid plaats. Acné littekens komen het meeste voor op wangen, kin, slapen en schouders en kunnen in diepte variëren. Vaak is het erg lastig om deze littekens te camoufleren vanwege het verzonken uiterlijk. Hierdoor gaan acné littekens vaak gepaard met gevoelens als onzekerheid en kunnen een grote psychosociale impact hebben.


Wat is de oorzaak van acné littekens?

De gevoeligheid voor het ontstaan van littekens verschilt per persoon. De diepere littekens waarbij het bindweefsel (collageen) is aangetast ontstaan vaak bij ernstige vormen van acné en door herhaaldelijk zelf uitknijpen of pulken van de ontstekingen of mee-eters. Post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat vaak bij milde acné en kan ook ontstaan door andere huidaandoeningen zoals folliculitishidradenitis suppurativa en ingegroeide haren.


Welke soorten acné littekens zijn er?

  • Icepick littekens: deze littekens zijn smal (1-2 mm groot), diep en meestal gelokaliseerd in het gezicht. Kenmerkend aan deze littekens is dat deze eindigen in een punt.
  • Rolling littekens: deze littekens geven een rollend of golvend aspect aan de huid.
  • Boxscar littekens: dit zijn rode tot ovale ingezonken littekens met een scherpe verticale rand. Deze littekens kunnen zowel oppervlakkig als diepgelegen zijn.
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie: Bruine tot rode pigmentvlekken na acné of andere huidschade.


Wat kan ik zelf doen bij acné littekens?

Hoe langer de acné bestaat, des te groter de kans is op blijvende huidschade. Het is dus van belang niet te lang rond te blijven lopen met acné. Daarnaast is het belangrijk om niet zelf aan de huid te krabben of pulken. Samen met de huidspecialist zal gekeken worden naar welke producten het meest geschikt zijn om de huidproblemen aan te pakken. Wij geven u graag persoonlijk advies. 


Lees hier meer over de behandeling van acné littekens

Tegenwoordig zijn er meerdere behandelmogelijkheden om acné littekens mee aan te pakken. De keuze van de behandelmethode is afhankelijk van de diepte van de littekens en uw huidtype. Tijdens het eerste consult zal de huidspecialist bespreken wat de beste behandelmogelijkheid is.  

 

Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.